Frittata met rijst en feta

DSCN0895

Frittata komt oorspronkelijk uit Italië en is eigenlijk niets meer dat een goed gevulde grote omelet. Het is echt het ideale gerecht om je restjes op te maken. Je kunt er echt van alles in doen. Bijvoorbeeld een restje pasta met saus dat net te weinig is om in te vriezen of gewoon wat nasi die je over hebt. Aardappel kan natuurlijk ook. In mijn geval had ik aardig wat rijst over. Het was teveel voor 1 persoon en te weinig voor 2. Dus heb je bijvoorbeeld aardig wat rijst of pasta over? Gooi het vooral niet weg maar maak er frittata van! Een frittata maak je eigenlijk altijd in een koekenpan en officieel gaat hij daarna nog even de oven in, omdat het vrij dik is. Het is anders lastiger om de bovenkant goed gaar te krijgen. Je moet dan natuurlijk wel een koekenpan hebben die in de oven past en die in de oven mag. Die van mij mag helaas niet in de oven dus hou ik het bij mijn gasfornuis. Mag dat bij jou wel maar past het niet? Dan kun je (als dat mogelijk is) met een schroevendraaier het handvat er tijdelijk afhalen.

DSCN0897

Dit heb je nodig voor 3 tot 4 personen:

  • 6 tot 8 grote eieren
  • 200 gr feta
  • 100 gr gare afgekoelde rijst
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • een half bakje dille
  • 1/2 thl knoflook poeder of 1 teen knoflook, fijngehakt
  • zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de feta, courgette en paprika in blokjes en had de dille fijn. Kluts de eieren los in een grote kom en breng op smaak met zout en peper. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de courgette en paprika een paar minuten tot ze wat zachter worden. Voeg zout, peper en knoflookpoeder (of verse knoflook) toe en bak even mee. Roer de rijst en de dille erdoor en warm de rijst even mee. Voeg de feta toe en verdeel over de koekenpan. Voeg de eieren toe en roer de eerste 30 seconden even zodat alles goed verdeeld is. Bak ongeveer 5 tot 10 minuten op middelhoog vuur. Doe een deksel op de pan en zet het vuur lager. Het ei moet nu langzaam aan de bovenkant gaar worden zonder dat de onderkant verbrand. Als je het vuur te hoog zet is de onderkant te gaar en de bovenkant nog vloeibaar. Heb dus geduld! Het wil wel eens helpen om na een tijdje de frittata vast in vieren te verdelen. Het vloeibare ei stroomt dan deels wat meer naar beneden. Je kunt hem ook omdraaien als je hier handig in bent. Bij mij gaat hij dan helaas altijd kapot.

Voor de mensen die verder gaan in de oven:

Verwarm je oven voor op ongeveer 200 graden. In plaats van de deksel op de pan te doen, ga je je frittata in de oven verder bakken. Bak je frittata in de koekenpan op halfhoog vuur tot er een stevige goudbruine korst ontstaat. Zet hem vervolgens in de oven en bak hem voor 5 tot 10 minuten. Kijk even of dit genoeg is. Je frittata moet aan de bovenkant gestold en mooi goudbruin zijn.

Verdeel je frittata in vier stukken en serveer eventueel met een lekkere salade.

Eetsmakelijk!

Een gedachte over “Frittata met rijst en feta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s