Gezonde linzenburgers

DSCN0881

Vegetarische burgers zie je tegenwoordig echt steeds vaker voorbij komen. Bij ons in de supermarkt hebben ze bijvoorbeeld hele lekkere burgers van champignons en pijnboompitten. Ik wilde dus zelf ook wel eens vegetarische burgers maken en besloot dat te doen met een blik linzen die nog in de kast stond. Ik wist al een tijdje niet wat ik er mee wilde doen, dus dit was de oplossing. Het voordeel was dat ik niet eens naar de supermarkt hoefde, omdat ik alles wat ik wilde gebruiken al in huis had. Ik at dit als lunch, maar voor de vegetariërs onder ons is dit ook een goede vleesvervanger. Wat dacht je van zelf gemaakte ‘ham’burgers met sla, komkommer en tzatziki. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar mijn vriend en ik waren het er allebei mee eens dat we dat eens moesten maken.

DSCN0887

Dit heb je nodig voor ± 6 kleintjes

  • 1 groot blik linzen, Uitgelekt ± 260 gram geloof ik
  • 1 thl komijn poeder
  • 30 gr broodkruim
  • 1 ei
  • 1 teentje knoflook
  • een half bakje peterselie
  • zout en peper

Zo maak je het:

Spoel de inhoud van een blik linzen af en laat uitlekken. Maal het brood in een foodprocessor tot kruimels en doe in een kommetje. Kluts een ei licht los en zet ook apart. Hak een teen knoflook in grove stukken en pluk de blaadjes peterselie van de steeltjes.

Doe de helft van de linzen samen met de knoflook, peterselie, zout en peper in een foodprocessor en blend tot een grove pasta. Doe de rest van de ingrediënten (behalve de rest van de linzen) erbij en maal nogmaals goed door tot alles goed gemengd is. Doe in een kom en roer de rest van de linzen erbij. Vorm hier ongeveer 6 burgertjes van. Ligt er aan hoe groot je ze maakt. Ik maakte ze iets kleiner dan gewone hamburgers. Het is trouwens wel een kliederbloeltje, maar dat is het waard.

Verwarm een koekenpan met wat olie en leg voorzichtig de burgertjes erin. Pas op, want ze zijn erg fragiel en kunnen makkelijk uit elkaar vallen! Zet het vuur niet te hoog en bak ze in een minuut of 4 goudbruin. Draai ze heel voorzichtig om en bak nog eens 4 minuten of tot het goudbruin is. Serveer met wat tzatziki of andere saus naar keuze. Ik had geen yoghurt in huis dus heb voor de foto even wat crème fraiche gebruikt, maar dat is niet echt een aanrader haha. Serveer er eventueel een salade bij.

Eetsmakelijk!

Een gedachte over “Gezonde linzenburgers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s