Romige pasta met champignons en prei

DSCN0828

Soms heb je wel eens dat een recept zo je hoofd in lijkt te vliegen. Dan denk je: ik heb trek in iets met champignons… en dan komt dit er uit. Als er dan ook nog spekreepjes in de koelkast blijken te liggen is het helemaal af. Vaak doe ik er een paar dagen over voor ik een heel recept heb uitgedacht. En dan bedenk je dat meestal in de uren voor je gaat eten (niet erna, want dan heb je geen trek meer). Bij dit recept was dat anders. Ik heb het letterlijk in vijf minuten gedacht en opgeschreven. En dat voelt goed zo af en toe moet ik zeggen!

Deze pasta is niet te zwaar voor de zomer en ook niet te licht voor het najaar. Ideaal voor een nazomerdag zou ik zeggen. Lekker veel groente en veel smaak van de spek en wijn met een klein zoutje waardoor je naar mijn mening eigenlijk de zoutpot niet aan hoeft te raken. Of in ieder geval heel weinig. Het is lekker snel klaar te maken en ook nog heel makkelijk (en als je echt lui bent kun je de prei en champignons ook nog gesneden kopen, maar dat vind ik een beetje overdreven haha). Mijn oma was blijven eten en ze was de ideale test persoon. Volgens haar is dit gerecht erg geslaagd en ze vind dat jullie het allemaal moeten proberen haha. Leuk lekker en liefdevol koken bestaat vandaag trouwens al een maand (hoera!), wat gaat de tijd toch hard!

DSCN0826

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 400 gr pasta, ik gebruik hier penne maar een andere werkt ook prima
  • 250 gr champignons
  • 2 preien
  • 125 gr spekreepjes
  • 75 ml witte wijn
  • 150 tot 200 ml creme fraiche, maar net wat je lekker vind
  • een half bakje peterselie
  • peper en eventueel zout

Zo maak je het:

Snijd de champignons in plakjes en de prei in halve ringen. Ik snijd mijn prei altijd  zo, omdat je hem dan makkelijker schoon kan maken. Kook een ruime hoeveelheid water in een diepe pan voor de pasta en kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. In mijn geval was dat 10 minuten.

Bak de spekjes in (eventueel) een klein scheutje olie licht goud bruin en niet te krokant. Dit duurt ongeveer tussen de 5 en 10 minuten. Het ligt er een beetje aan doe doorbakken je ze wilt hebben. Voeg de champignons en de prei toe en bak tot het wat zachter is voor ongeveer 5 minuten. Blus af met de witte wijn en laat deze voor de helft inkoken. Doe hierna de crème fraiche erbij en breng op smaak met peper en eventueel zout. Begin met ongeveer de helft van het bakje crème fraiche en proef of je meer wilt toevoegen of niet. Op die manier kun je gelijk proeven of je nog zout of peper wilt toevoegen.

Roer vlak voor het einde de gehakte peterselie erdoor. Giet de pasta af en doe in de pan met de saus. Bewaar voor de zekerheid was kookvocht en voeg dit toe als je de saus te dik vind. Serveer en garneer op je bord met wat geraspte kaas als je dat lekker vind. Voor de vegetarische liefhebbers onder ons: je kunt de spekjes heel goed weglaten! Misschien moet je het dan wel wat beter op smaak brengen.

Eetsmakelijk!

Een gedachte over “Romige pasta met champignons en prei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s