Ovenschotel met bloemkool, gehakt en kaassaus

_PSA6744.jpg
Wanneer ik de kans krijg om bloemkool te eten, grijp ik die kans meestal met beide handen aan. En dan is het ook wel eens leuk om de bloemkool met kaassaus op een andere manier klaar te maken. Namelijk op de manier zoals hier beschreven staat. Met krieltjes, gehakt, cherry tomaten en kaassaus gegratineerd in de oven. Het klinkt misschien vrij heftig, maar zolang het bloemkool is, maakt dat in dit huis vrij weinig uit. _PSA6754.jpg
Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kleine bloemkool
  • 1 zak voorgekookte mini krieltjes (450 gr)
  • 300 gr gehakt
  • 1 teen knoflook
  • 1 bouillon blokje
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 250 gr cherry tomaten
  • 30 gr boter
  • 30 gr bloem
  • 300 tot 350 ml melk
  • 1 el mosterd
  • 3 handjes geraspte kaas naar keuze, een mix kan ook
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en doe ze in een grote pan met water en een bouillon blokje.
Breng aan de kook en kook voor ongeveer 12 minuten.
Voeg halverwege de kooktijd, de mini krieltjes toe en kook tot alles beetgaar is.
Giet af, verdeel het over de ovenschaal en zet apart.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en voeg het gehakt toe.
Bak het gehakt in een paar minuten bruin.
Voeg de gedroogde tijm toe en pers de knoflook erboven uit.
Breng op smaak met zout en peper en bak alles tot het meeste vocht verdwenen is.
Verdeel het gehakt over het bloemkool mengsel.
Halveer de cherry tomaten en verdeel deze over de ovenschaal.

Verhit de boter in een steelpan tot deze gesmolten is.
Roer er met een garde de bloem door en blijf roeren voor een minuut zodat de bloem gaar kan worden.
Voeg hierna tijdens het roeren beetje bij beetje 300 ml melk toe.
Roer goed zodat er geen klontjes achterblijven.
Breng aan de kook,  laat zachtjes 5 minuten pruttelen en roer regelmatig.
Voeg wanneer de saus is ingedikt de mosterd toe.
Roer beetje bij beetje de kaas erdoor en laat het smelten.
Voeg eventueel wat extra melk toe wanneer je de saus te dik vind.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Verdeel de saus over de ovenschaal en bak in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot de bovenkant bruin begint te worden.

Eet smakelijk!

Een reactie op “Ovenschotel met bloemkool, gehakt en kaassaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s