Chorizo gehaktballetjes met tomaten wijnsaus

Als je nog een manier zoekt om snel veel smaak aan je gehaktballetjes te krijgen zonder al te veel ingrediënten te moeten gebruiken, dan zou je zeker deze een keer moeten proberen!
In plaats van veel verschillende kruiden aan mijn gehakt toe te voegen, gebruikte ik namelijk fijngemalen chorizo. Dat klinkt misschien gek, maar een chorizo worst bevat van zichzelf al zoveel smaken dat je dit verder niet meer aan je gehakt hoeft toe te voegen.
De chorizo is van zichzelf naar mijn mening nogal zout, maar het gehakt zorgt ervoor dat dit net wat minder intens wordt terwijl je nog steeds de heerlijke smaak van de andere kruiden proeft. Om het verder af te maken, maakte ik er nog een makkelijk verse tomatensaus met rode wijn bij. Zowel de balletjes als de saus zijn heel goed van te voren klaar te maken en later op te warmen. De saus wordt zelf lekkerder als hij wat langer heeft gestaan. Op deze manier kun je ze bijvoorbeeld ook bij een feestje serveren. Ik koos er deze keer voor om ze met wat rijst en geroosterde paprika te serveren. Het recept van de geroosterde paprika komt trouwens binnenkort online.


Dit heb je nodig voor ± 20 stuks:

  • 350 gr rundergehakt
  • 100 gr chorizo
  • 1 sjalot
  • 10 gr basilicum
  • 2 el paneermeel of zoveel als nodig is
  • ± 1/2 ei, geklutst of zoveel als nodig is
  • 5 verse tomaten
  • 75 ml rode wijn
  • 1 tl suiker
  • zout en peper

Zo maak je het:
Voor de balletjes:
Verwijder het vliesje van de chorizo worst en snijd de worst in grove stukjes.
Hak de sjalot ook in grove stukken en doe het samen met de worst in een hakmolentje.
Hak het tot een kruimelig mengsel (het hoeft geen pasta te worden, maar gewoon kleine stukjes).
Doe het gehakt in een kom en voeg het chorizo mengsel toe.
Hak de basilicum fijn en voeg de helft aan het gehakt toe.
Kneed het mengsel goed door elkaar en voeg wat geklutst ei en paneermeel toe als dat nodig is.
Draai er balletjes van ter grootte van een walnoot en laat ze een half uurtje op een bord rusten.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de balletjes op hoog vuur even om en om bruin.
Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan.
Laat ze zachtjes in een minuut of 10 gaar worden.
Voor de saus:
Snijd de tomaten in blokjes en verhit een steelpan met wat olie of boter.
Voeg de tomatenblokjes, rode wijn, suiker, zout en peper toe.
Roer even door en breng aan de kook.
Laat het op laag vuur zachtjes zonder deksel minimaal 20 tot 30 minuten pruttelen.
In ieder geval tot je een saus hebt met hier en daar wat tomatenstukjes.
Voeg de rest van de basilicum toe die je ook bij de balletjes hebt gebruikt.
Roer even door en proef of hij nog extra suiker, zout of peper nodig heeft.
Serveer de saus samen met de chorizo balletjes.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s