Makkelijk brood met rozemarijn en tijm

Kunnen jullie je nog het stoere brood zonder rijstijd herinneren dat ik een hele tijd geleden online zette? Ik heb dat recept inmiddels al verschillende keren gemaakt. Zelfs een keer op mijn werk. Het recept zelf is nogal basic, waardoor sommige mensen vonden dat best wat meer verschillende smaken aan gegeven kon worden. Om die reden besloot ik het recept een beetje uit te breiden door er onder andere wat verse kruiden aan toe te voegen. De smaken blijven nog steeds subtiel genoeg waardoor je er gewoon verschillende soorten beleg op zou kunnen doen. Toch is het ook zonder beleg en met alleen een dun laagje roomboter nog steeds een heel lekker brood waarbij de kruiden echt duidelijk naar voren komen. De kruiden die ik gebruik zou je natuurlijk ook kunnen vervangen voor andere kruiden. Of kies voor een paar handjes geraspte kaas of gehakte olijven bijvoorbeeld.
Ik gebruik trouwens, net als de vorige keer, karnemelk in dit recept (dit proef je verder niet in je brood). Iets wat ik niet graag zo op drink. Maar als je nou wat siroop door de resterende karnemelk mengt, kun je je eigen yogi drink maken. Op die manier is je restje karnemelk ineens heel lekker geworden!

Dit heb je nodig voor 1 brood:

  • 500 gr bloem
  • 1 volle tl zuiveringszout (baksoda)
  • ±400 ml karnemelk
  • 1 tl zout
  • 2 el verse tijmblaadjes
  • 3 flinke takken rozemarijn
  • 1/2 tl ui poeder
  • snufje knoflook poeder
  • peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 230 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bestrooi de bakplaat in het midden met een klein beetje bloem en zet apart.
Pluk de blaadjes van de takjes rozemarijn af en hak ze fijn.
Doe de bloem, samen met alle droge ingrediënten in een kom en voeg een groot deel van de karnemelk toe.
Meng alles vlug met een spatel door en voeg eventueel de rest van de karnemelk toe tot je een vrij nat en flexibel deeg hebt (net iets natter dan je normaal zou willen).
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en rol het vlug door de bloem.
Kneed het even heel kort door en vorm er een vrij platte, ronde bol van.
Leg het deeg op de bakplaat en kerf er aan de bovenkant een kruis in.
Bak het brood voor 15 minuten op 230 graden en verlaag hierna de temperatuur tot 200 graden.
Bak het brood op deze temperatuur voor 30 minuten tot het mooi bruin is en hol klinkt wanneer je er op tikt.
Let erop dat je je oven 15 graden lager instelt wanneer je met hete lucht werkt!
Laat het brood afkoelen en snijd het in plakken.

Eet smakelijk!

Een reactie op “Makkelijk brood met rozemarijn en tijm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s