Kerst: Lichte witlof soep met bieslook en zalm

_PSA4366.jpg
Ben je op zoek naar een lichte lunch of een lekker en makkelijk voorgerecht (met de kerst bijvoorbeeld)? Dan zou je dit recept eens moeten proberen. Toen ik een paar dagen in Maastricht was, proefde ik een hapje van een witlof soep. Ik vond hem zo lekker dat ik het onthouden heb en een paar dagen later gelijk aan de slag ben gegaan met mijn eigen recept. Deze soep is echt alles behalve zwaar. Iets wat ik hier juist erg aan kan waarderen. Voor een klein beetje meer volume, voegde ik wat gerookte zalm stukjes toe. Het geeft de soep net dat extra smaakje wat het nodig heeft. Had ik al gezegd dat deze soep echt super snel klaar is? En had ik ook al gezegd dat hij prima van te voren te maken is? Zorg er dan wel voor dat je de bieslook en de zalm pas toevoegt wanneer je de soep weer op gaat warmen. Voor wat variatie zou je de zalm kunnen vervangen voor wat kleine garnaaltjes of gebruik een klein beetje kruidenboter voor wat extra smaak. Waarschijnlijk staat deze soep bij ons op de kersttafel dit jaar. Omdat hij zo licht is, houd je namelijk genoeg ruimte over voor andere lekkere dingen. _PSA4372.jpg
Dit heb je nodig voor ongeveer 1 liter soep:

  • 500 gr witlof (3 of 4 stronken
  • 1 liter groente bouillon
  • 1 ui
  • 10 gr bieslook
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • 150 gr gerookte zalm
  • 1 el boter
  • eventueel zout en peper

Zo maak je het:

Snijd de ui in halve ringen en de witlof in reepjes.
Hak de bieslook fijn en snijd de gerookte zalm in stukjes.
Verhit een diepe pan met dikke bodem met de boter en voeg de ui en witlof toe.
Bak het mengsel zo’n 5 minuten tot de witlof wat geslonken is.
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook.
Leg de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen.
Haal de deksel van de pan en zet het vuur uit.
Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender.
Zet het vuur weer aan en schenk de room erbij.
Laat het net aan de kook komen en doe de bieslook en de zalm erbij.
Breng eventueel extra op smaak met peper of zout en serveer direct.

Eet smakelijk!

Een gedachte over “Kerst: Lichte witlof soep met bieslook en zalm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s