Een quiche maak ik regelmatig en je hebt hier al een aantal recepten van voorbij zien komen. Toch had ik nog nooit de klassieke quiche lorraine gemaakt. Sterker nog, tot voor kort wist ik niet eens precies wat voor ingrediënten er nou in zaten. In de supermarkt kun je deze soort quiches vaak kant en klaar kopen, maar die zijn natuurlijk lang niet zo lekker als de zelfgemaakte variant. Ze zijn echter wel heel handig om te bepalen wat voor ingrediënten je ongeveer nodig hebt. In de meeste recepten hebben ze het vaak over zowel spekjes als hamblokjes. Iets wat ik enigszins overdreven vond. De hamblokjes heb ik dus weggelaten. Verder heb ik er voor wat kleur en extra smaak wat lente ui en bieslook door gedaan. Omdat de smaken van deze quiche best wel basis zijn, leek het me wel een mooi moment om voor een wat specialere kaas te kiezen. In plaats van gewone geraspte belegen kaas heb ik deze keer gekozen voor Franse emmentaler. Deze kun je bij de meeste supermarkten gewoon kopen. Als je het echt niet kunt vinden, kun je ook kiezen voor gruyère of gewone geraspte kaas.
Dit heb je nodig voor 1 quiche:
- 5 plakjes hartige taart deeg, ontdooid
- 2 eieren
- 125 ml slagroom
- snufje nootmuskaat
- ± 200 gr spekblokjes
- 2 lente ui
- 1 el verse gehakte bieslook
- ± 200 gr geraspte emmentaler
- zout en peper
- olie om in te vetten
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quiche vorm in met wat olie.
Bekleed de vorm met de plakjes deeg en zet apart.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en voeg de spekblokjes toe.
Bak de spekblokjes een paar minuten tot ze net goudbruin beginnen te kleuren.
Ze mogen namelijk niet krokant worden.
Zet het vuur uit en laat de spekblokjes uitlekken op wat keukenpapier.
Snijd de lente ui in dunne ringen en verdeel die samen met de spekblokjes en bieslook over de quiche.
Klop het ei los in een kom samen met de slagroom, nootmuskaat, zout en peper.
Schenk het mengsel over de quiche en bestrooi met de geraspte emmentaler.
Bak de quiche in de oven voor 35 tot 40 minuten of tot hij mooi goudbruin is geworden.
Je kunt deze quiche zowel warm als koud eten.
Ik koos ervoor om hem van te voren te maken en hem in de nog warme oven te laten staan tot we gingen eten.
Op die manier is hij nog heerlijk lauw warm.
Serveer hem met een lekkere salade als avondmaaltijd of snijd hem in kleine stukjes om te serveren op een feestje bijvoorbeeld.
Eet smakelijk!
Hoi Pauline, in welke maat quichevorm maak je deze heerlijke quiche. Zien er trouwens allemaal heerlijk uit. Erg leuke site.
LikeLike