Gehaktballetjes met zelfgemaakte Ikea roomsaus

_PSA2664.jpg9 van de 10 mensen die wel eens bij de Ikea heeft gegeten, kent de beroemde gehaktballetjes met cranberry saus en roomsaus. En om nou iedere keer naar de Ikea te moeten als je zin hebt in die gehaktballetjes is ook zo wat. Met dit recept hoeft dat ook niet meer. Want de saus kun je nu gewoon zelf maken! En het is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken. Met de gehaktballetjes kun je eindeloos variëren en ze precies maken zoals jij ze lekker vind. Serveer ze met wat rode kool en aardappelpuree om er een complete maaltijd van te maken. Of serveer ze in een bakje en schenk de saus er over zodat je ze op een feestje of een buffet kunt neerzetten.  

_PSA2675.jpgDit heb je nodig voor ongeveer 14 stuks:
Voor de gehaktballetjes:

  • 300 gr gehakt
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • snuf cayenne peper
  • 1/2 tl gember poeder
  • 1/2 tl gedroogde rozemarijn
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout

Voor de Ikea roomsaus:

  • 200 ml runderbouillon
  • 100 ml slagroom of kookroom
  • scheutje sojasaus
  • 1 el bloem
  • peper

Zo maak je het:

Doe het gehakt in een kom en voeg het ei, paneermeel en de kruiden toe en breng op smaak met wat zout.
Peper is niet nodig omdat je al cayenne peper hebt toegevoegd.
Meng alles goed door elkaar en voeg eventueel wat extra paneermeel toe als het te nat is. Als het te droog is kun je nog een klein scheutje melk toevoegen.
Rol 14 tot 15 balletjes van het mengsel ter grootte van een pingpong balletje.
Leg ze op een bord en verhit ondertussen een koekenpan met wat olie of boter.
Leg de balletjes in de hete koekenpan en bak ze rondom bruin en gaar in ongeveer 10 tot 15 minuten.

Doe ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en breng aan de kook.
Zet het vuur laag wanneer het kookt en laat het zachtjes pruttelen tot het is ingedikt.
Dit kan best wel even duren. Bij mij duurde dit ongeveer 15 tot 20 minuten.
Proef eventueel of er nog wat extra peper of zout bij moet.
Zout is naar mijn mening niet nodig omdat je al bouillon en sojasaus gebruikt.

Serveer de saus over de gehaktballetjes samen met wat rode kool en aardappelpuree.

Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s