Kerst hapje: Kruidige zoete aardappel met avocado

_PSA2369.jpg
Hebben jullie al zin in de feestdagen? Ik in ieder geval wel, want ik ben (wanneer ik tijd heb) al druk bezig met het maken van lekkere dingetjes die mogelijk met kerst op tafel verschijnen. Zo was dit hapje er ook één van. Zoete aardappelschijfjes met kruiden uit de oven met heerlijk frisse avocado en tomaat. Behalve dat het er ontzettend kleurrijk uit ziet, is het ook nog eens heel erg lekker. En niet geheel onbelangrijk: ook best gezond. Aangezien we met de feestdagen de lijn een beetje vergeten en eigenlijk veel te veel eten. Nou staat er in de titel wel dat dit een kerst hapje is, maar met oud en nieuw zou dit ook totaal niet misstaan op je tafel. En weet je wat het leuke is van kerst hapjes testen? Dat je dit soort dingen vaak voor één keer als lunch mag eten als je toevallig alleen thuis bent. Dit recept is geschikt voor een wat kleinere hoeveelheid (ongeveer 16 stuks), maar je kunt de hoeveelheden makkelijk verdubbelen als je dat wilt. _PSA2380.jpg
Dit heb je nodig voor ongeveer 16 stuks:

  • 1 zoete aardappel
  • 1 avocado
  • een handje cherry tomaten
  • 1 of 2 el creme fraiche
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1/2 tl gerookt paprika poeder, of gewoon paprika poeder
  • snufje chili poeder
  • 1 of 2 el citroensap
  • 1 el olie
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was de zoete aardappel grondig (de schil laten we er namelijk aan zitten) en snijd hem in plakjes van ongeveer een paar millimeter tot een halve centimeter dik.
Doe de plakjes in een kom en bestrooi met gerookt paprika poeder, zout, peper en de olie. Hussel goed door elkaar zodat elk plakje bedekt is met wat kruiden.
Leg ze op een bakplaat en zorg dat ze elkaar niet overlappen.
Bak ze in het midden van de oven voor ongeveer 15 minuten tot ze gaar zijn.
Zet ze apart om iets af te koelen.
Snijd ondertussen de cherry tomaatjes in plakjes.
Prak de avocado fijn in een kom en voeg chili poeder, zout, peper en citroensap toe en meng tot een guacamole.
Roer een paar el creme fraiche los in een klein bakje.
Leg met een theelepel een klein beetje avocado op ieder plakje aardappel.
Druppel er een klein beetje creme fraiche op en leg er vervolgens een plakje tomaat op.
Ga zo door tot alle aardappelschijfjes belegd zijn.
Besprenkel het geheel met de verse peterselie en serveer.
Je kunt dit zowel warm als koud eten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s