Ovenschotel met rode kool en gehakt

_PSA2351.jpg
Heb je het koud? Deze ovenschotel zorgt ervoor dat je het weer lekker warm krijgt! Eigenlijk kun je deze schotel zien als stamppot uit de oven. En van stamppot krijg ik het in ieder geval altijd warm. Ideaal voor de koudere dagen zou ik zeggen. Nadat ik de schotel in de oven had gezet, had ik nog wat aardappel puree over. En iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik dat moeilijk kan weerstaan. Ik moest echt enorm veel moeite doen om ervoor te zorgen dat ik niet al vol zat voor we gingen eten. Maar het is gelukt! Oké, ik heb wel wat uit de pan gesnoept, maar hij was niet leeg. Dus als je net als ik een echte aardappelpuree liefhebber bent, dan is dit het ideale recept voor jou. Want wat is er nou beter, dan restjes aardappelpuree opeten terwijl je wacht?_PSA2357.jpg
Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • ± 800 gr kruimige aardappelen
  • 150 ml melk
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1 tot 2 el roomboter
  • 1 grote pot rode kool met appel (700 gr)
  • 500 gr rundergehakt
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 flinke handen geraspte kaas
  • 2 el panko of paneermeel
  • zout en peper naar smaak.
  • olie of boter om te bakken

Zo maak je het:

Verhit de oven voor op 180 graden.
Snijd de uien in halve ringen, snijd de knoflook fijn, schil en snijd de aardappelen in stukken.
Doe de aardappelen in een ruime pan met water en breng aan de kook.
Kook de aardappelen op laag vuur met de deksel op de pan ±25 min goed gaar.
Verhit ondertussen een andere pan met wat olie of boter en bak de ui en knoflook ongeveer 5 minuten tot de ui mooi zacht is.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Breng het op smaak met peper en zout.
Schep het gehakt mengsel in een ovenschaal en probeer het vocht in de pan te laten.
Schep de rode kool uit de pot erover en verdeel het goed.
Strijk de rode kool mooi glad. Dit maakt het verdelen van de aardappelpuree straks makkelijker.
Giet de aardappelen af en laat het water goed opdrogen.
Doe de aardappelen terug in de pan en stamp fijn met een puree stamper.
Voeg 1 a 2 el roomboter toe en roer goed door.
Schenk beetje bij beetje de melk erbij en roer tot je een goede substantie hebt.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Verdeel de puree over de rode kool en strijk enigszins glad.
Bestrooi met kaas en panko of paneermeel.
Bak in de oven voor 40 tot 45 minuten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s