Iedereen heeft op een verjaardag wel eens die typisch Hollandse appeltaart gegeten of geserveerd. Echt heerlijk natuurlijk. Maar die kun je dus heel goed zelf maken. Nou is het niet de makkelijkste taart om te maken. Maar wij zijn van mening dat je in ieder geval een appeltaart recept in je stash hoort te hebben als je in Nederland woont. Nu vraag je je misschien af waarom deze taart nou ‘alla Isolde’ word genoemd. Vandaag stel ik jullie dus eigenlijk officieel voor aan die goede vriendin met die goede bak ideeën. Tijdens het bakken vertelde ze me dat dit recept een soort van familie recept aan het worden is. Ze heeft hem van haar vader geleerd en heeft er zelf haar eigen draai aan gegeven. De naam voor dit recept was toen als snel duidelijk. Lees snel verder als je wilt weten hoe je deze prachtige taart maakt.
Dit heb je nodig voor het deeg:
- 525 gr bloem
- 1/2 pakje bakpoeder
- 125 gr witte basterdsuiker
- snufje zout
- 225 gr roomboter op kamertemperatuur
- 1 ei + 1 eiwit, eigeel apart houden
- rasp van 1 citroen
Voor de vulling:
- 4 appels
- 100 gr rozijnen
- 4 el kristalsuiker
- 1 grote tl kaneel
- scheutje citroensap
- 1 potje rabarber compote, 360 gr
- 1 potje appel compote, 360 gr (je kunt ook 2x appel kiezen ipv rabarber)
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een springvorm van 26 cm in met wat boter. Bekleed de bodem vervolgens met bakpapier.
Roer de bloem, bakpoeder, suiker en een snufje zout door elkaar in een kom.
Voeg de rasp van een citroen, boter en ei toe en kneed met je handen tot een deeg.
Het is normaal dat het deeg wat kruimelig is en makkelijk breekt.
Pak 2/3 van het deeg en bedek de bodem en 2 tot 3 cm van de rand van de springvorm ermee. Het hoeft niet netjes, maar zorg wel dat het overal ongeveer even dik is en geen gaten bevat.
Bak de bodem 10 minuten voor in de oven en laat hem vervolgens enigszins afkoelen.
Schil ondertussen voor de vulling de appels en verwijder het klokhuis.
Snijd 2 appels in plakjes en 2 appels in kleine stukjes.
Doe de plakjes in een kom en besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren. Doe dit ook met de appelstukjes in een andere kom.
Voeg de kristalsuiker en de kaneel bij de appel plakjes en meng tot alles van een laagje voorzien is en zet apart.
Doe ze rozijnen en 2 soorten compote bij de appelstukjes en meng even.
Als het veel te nat is, kun je wat custard poeder toevoegen. Dit heb je meestal alleen nodig als je moes gebruikt in plaats van compote.
Neem nog een klein stukje deeg en bedek nog 2 cm van de rand ermee. Het deeg zakt een beetje tijdens het voorbakken namelijk.
Verspreid het compote mengsel over de taartbodem en leg de appelplakjes er dakpansgewijs bovenop.
Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap en snijd er banen van.
Vorm met de banen een raster patroon over de bovenkant van de taart en maak ze een beetje vast aan de rand van de taart.
Klop het overgebleven eigeel los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
Zet de taart terug in de oven voor ongeveer een uur of tot de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is.
Laat hem afkoelen in de vorm voor je hem er uit haalt.
Eet smakelijk!