Normaal gesproken ben ik helemaal niet zo’n bbq saus liefhebber. Maar bij een broodje pulled chicken (komt binnenkort online) hoort het er gewoon bij. En natuurlijk moet ik nu toegeven dat ik de afgelopen jaren echt wat heb gemist. Want wat is deze saus lekker! Vooral het gerookte paprikapoeder wat er door heen zit, geeft het echt die rooksmaak die het hoort te hebben. Ik wist niet dat dit zo makkelijk zelf te maken was. Ik kan je alvast zeggen dat je hier iedere zomer een hele voorraad van gaat maken voor bij de bbq. Want het recept is zo lekker en makkelijk! Maak het snel even voor je aan je dag begint en bewaar hem afgedekt in de koelkast tot je hem aan het eind van de dag nodig hebt. Natuurlijk hoef je deze hoeveelheid niet in 1 keer op te maken. Je kunt hem gewoon een tijdje in de koelkast bewaren in een pot. Ik bedenk me nu ook ineens dat dit best een leuk onderdeel voor een kado zou kunnen worden. Doe een potje bij een bbq pakket wat je aan een man kado wilt doen. En vergeet er vooral niet bij te zeggen dat je het zelf gemaakt heb.
Dit heb je nodig voor ongeveer 200 ml:
- 8 el ketchup
- 100 ml warm water (of minder als je hem dikker wilt)
- 2 el bruine basterd suiker
- 1 tl ui poeder
- 1 1/2 tl gerookt paprika poeder
- 2 el worcestershire saus
- 2 el witte wijn azijn
- 1 el mosterd
- sap van een 1/2 citroen
- eventueel zout en peper (dat was naar mijn mening niet eens nodig)
Zo maak je het:
Doe de ketchup in een kom en voeg de suiker, ui poeder, gerookt paprika poeder, azijn, worcestershire saus, mosterd en citroensap toe.
Roer goed door elkaar en voeg vervolgens het warme water toe.
Roer net zo lang door tot de suiker volledig is opgelost.
Proef even en breng hem eventueel op smaak met zout en peper.
Deze saus is vrij dun waardoor hij ideaal te gebruiken is op de bbq als marinade of bij een broodje pulled chicken(komt binnenkort online) of pork.
Als je hem echt als dip saus wilt, kun je er voor kiezen om iets minder wat toe te voegen.
Eet smakelijk!