Plaattaart met ricotta en courgette

_PSA1370.jpgHet was al zo lang geleden sinds ik voor het laatst een plaattaart had gemaakt. En ik weet eigenlijk niet waarom ik zo lang gewacht heb. Het is namelijk super lekker en ook nog eens super makkelijk! Je kunt er ook zo ontzettend veel mee variëren. Hierdoor lust eigenlijk zowat iedereen dit wel. Het ligt ook niet zo zwaar op de maag, waardoor het ideaal is voor een zomer avondmaal of een uitgebreide lunch. Serveer er een lekkere groene salade bij als je dit met 3 tot 4 personen eet. Met 2 personen is dit eigenlijk niet eens nodig. Of snijd het in kleinere stukken en serveer dit bijvoorbeeld bij een verjaardag of een buffet. _PSA1377.jpg
Dit heb je nodig voor 2 tot 4 personen:

  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 courgette
  • 75 gr parmaham
  • 125 gr ricotta
  • 2 el verse bieslook, fijngehakt
  • 2 el verse peterselie, fijngehakt
  • een scheut citroensap
  • een flinke hand geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes bladerdeeg op de bakplaat en laat ze aan de randen een beetje overlappen. Druk de randen goed aan. Op deze manier krijg je een mooi groot rechthoek.
Roer de ricotta, bieslook, peterselie, een scheut citroensap, zout en peper door elkaar en smeer dit over het bladerdeeg. Zorg wel dat je 2 cm van de rand vrij laat.
Snijd de courgette in hele dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs op het ricotta mengsel. Snijd of scheur wat plakjes parmaham in grove stukken en verdeel dit over de courgette. Bestrooi met wat parmezaanse kaas. Vouw de zijkanten naar binnen zodat er een klein randje ontstaat en druk de hoekjes een beetje aan zodat het beter blijft zitten.
Bestrijk de randen eventueel met wat losgeklopt ei of een scheutje melk.
Bak alles in de oven voor 25 tot 30 minuten. Of tot het mooi gaar en bruin is.

Een gedachte over “Plaattaart met ricotta en courgette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s