Witte chili met kip

_PSA0928.jpgIedereen kent de traditionele chili con carne wel. Maar deze versie waarschijnlijk niet. Ik maakte deze keer namelijk een witte variant. Iedere keer als mensen vroegen wat ik die avond ging eten, wisten ze niet echt wat ik precies bedoelde. Want wat is nou witte chili? Nou gewoon, chili met alleen witte of gele ingrediënten. Dat houd dus in dat ik geen rundergehakt gebruik. En ook geen tomatensaus of bruine bonen. In plaats daarvan gebruik ik onder andere kip gehakt, witte bonen en kippen bouillon. Tijdens het maken, was ik er nog niet helemaal van overtuigd of het wel zou gaan lukken zonder dat blik tomatenblokjes. Ik was bang dat het te waterig zou worden en niet genoeg zou binden of dat de smaak gewoon te anders was zodat het geen chili meer zou zijn. Ik kan je verzekeren dat dat niet het geval was. Iedereen aan tafel had echt het gevoel dat ze inderdaad gewoon chili zaten te eten, maar dan met een twist. En ik moet toegeven dat ik bijna net zo verbaasd was als hun bij mijn eerste hap haha. 

_PSA0933.jpgDit heb je nodig voor 4 personen:

 • 2 blikken witte bonen, 400 gr per stuk
 • 1 klein blikje mais
 • 350-400 gr kip gehakt
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 1 gele paprika
 • 1 bakje champignons
 • 125 ml creme fraiche
 • 400 ml kippen bouillon
 • 1/2 tl chili poeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl oregano
 • een flinke hand verse peterselie, gehakt
 • 1 el citroensap
 • een zak tortilla chips naturel

Zo maak je het:

Snipper een ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de paprika in blokjes en de champignons in plakjes. Spoel de bonen en de mais af en laat ze uitlekken in een vergiet.
Verhit een diepe pan met dikke bodem met wat kokosolie en fruit de ui tot hij zacht en glazig is. Dit duurt een paar minuten. Bak de laatste 30 seconden de knoflook mee. Voeg het gehakt toe en maak het goed los met een spatel. Bak het gehakt tot het gaar is en strooi daarna de kruiden erdoor. Gevolgd door de paprika en de champignons. Bak dit nog eens 5 minuten.
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan op een laag vuurtje 15 minuten sudderen. Haal de deksel van de pan en roer de bonen en de mais erdoor. Roer goed door en breng opnieuw aan de kook. Leg de deksel schuin op de pan en laat nog 10 tot 15 minuten koken.
Roer de creme fraiche en het citroensap door elkaar en schep 2 el van het mengsel in de pan. Roer zodat het goed gemengd is. Laat het zachtjes koken zonder deksel tot je de dikte goed vind.
Roer als laatste de verse peterselie erdoor en proef of er nog zout of peper in moet. Bij mij was dat niet nodig. Serveer met de tortilla chips, de rest van het creme fraiche mengsel en wat rijst.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s