Oeuf en cocotte

DSCN1262

Je hebt misschien wel met vraagtekens dit artikel geopend. Toen ik deze naam voor het eerst las, deed ik namelijk hetzelfde. Oeuf en cocotte is over het algemeen een hele rare naam voor gemiddelde Nederlanders haha. Het betekent eigenlijk niets meer dan een ei dat gebakken is in de oven. Je kunt er echt van alles door heen doen, maar voor het gerecht van vandaag hou ik het bij de basis. Al kwam dat ook omdat ik de rest niet in huis had haha. Maak het bijvoorbeeld met wat gerookte zalm en dille. Of wat dacht je van stukjes ham. Het is echt heel lekker om je geroosterde brood er in de dopen. Varieer er gerust mee. Dit recept is heel leuk als je je ontbijt wat luxer wilt maken. Bijvoorbeeld als paas – of kerstontbijt.

DSCN1268

Dit heb je nodig voor 1 persoon:

  • 1 klein bakje  wat in de oven mag
  • een klein bakblik of ovenschaal waar water in kan
  • 1 groot ei
  • 1 1/2 thl creme fraiche
  • snufje oregano
  • 1 1/2 el parmezaanse kaas
  • zout en peper
  • 2 sneetjes brood

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je ovenbestendige bakje in met wat olie. Zet een klein bakblik of ovenschaal klaar waar je schaaltje in kan straks. Doe de crème fraiche onderin je bakje en verdeel de helft van de kaas erover samen met een klein snufje oregano (als je nog iets extra’s er in wilt doen, doe je het onderin voordat je je ei erover breekt). Breek je ei er voorzichtig overheen en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met een klein beetje peper en zout en de rest van de kaas.
Zet in je ovenschaaltje of bakblik. Vul je ovenschaaltje of bakblik met warm water tot je bakje met ei voor de helft in het water staat. Bak in de oven voor 15 tot 20 minuten. Het ligt er aan hoe zacht je je ei wilt. Dit kun je vergelijken met hoe jij je gekookte ei normaal het liefste eet. Dus 15 min is zachtgekookt en 20 min is hard gekookt. Ik zit het het liefst een beetje tussenin. Het is namelijk lekker om alles door elkaar te kunnen roeren voor je je brood er in dipt.
Rooster ondertussen twee sneetjes brood en snijd ze allebei in 3 gelijke repen. Haal alles uit de oven als je tevreden bent en besprenkel de bovenkant nog een beetje met oregano.

Eetsmakelijk!

Een gedachte over “Oeuf en cocotte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s