Mijn beroemde bolognese saus! Nouja, beroemd is een groot woord haha. Dit was het eerste recept wat ik zelf bedacht en sindsdien gebruik ik geen enkel ander recept voor deze heerlijke saus. Je zou kunnen zeggen dat dit zo’n beetje mijn ‘signature dish’ is.
Ik maak altijd een grote pan saus en gebruik er maar een deel van. Een deel geef ik wel eens aan mijn oma en een ander deel vries ik in. Op die manier hoef ik het op een andere dag alleen maar op te warmen en wat pasta erbij te koken.
Nou ga ik niet zeggen dat dit recept de goede manier is om het te maken, want ik gooi er vaak dingen bij die er officieel niet in horen. Laatst hadden ze geen bleekselderij bij de supermarkt dus heb ik er gewoon courgette door gedaan. Excuses voor de lange ingrediënten lijst en ik waarschuw jullie alvast voor een lang verhaal haha.
Dit heb je nodig voor ± 6 tot 8 personen:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst of fijngehakt
- 1 grote wortel, in kleine stukjes
- 3 á 4 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
- 250 gr champignons, in blokjes
- 2 blikken tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 125 gr spekblokjes of reepjes
- 500 gr gehakt
- 1 1/2 thl suiker
- scheutje rode wijn (optioneel)
- 2 thl Italiaanse kruiden
- half bakje verse basilicum, gehakt
- zout en peper
- 200 ml water (ik vul meestal een leeg blik tomatenblokjes voor de helft)
Zo maak je het:
Bak de spekjes licht krokant in een diepe braadpan. Gebruik wat olie als je magere spek gebruikt. Voeg de ui toe en bak ze glazig, dit duurt meestal 1 tot 2 minuten. Voeg de laatste 30 seconden de knoflook toe. Als je dit gelijk met de ui doet heb je kans dat het bruin en bitter word. Doe het gehakt erbij en haal het goed uit elkaar met je lepel. Bak tot je geen roze meer ziet.
Voeg de groente erbij en bak op niet al te hoog vuur tot ze zachter zijn. Het is niet erg als het wat langer duurt, neem de tijd! Voeg hierna eventueel de wijn toe en laat verdampen tot de alcohol weg is. Voeg de tomatenpuree en de italiaanse kruiden toe. Bak even mee zodat de puree zijn zuurheid kwijtraakt, dit duurt ongeveer 30 seconden. Doe hierna de blikken tomatenblokjes en een half blik water in de pan samen met zout, peper en suiker. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan minimaal een half uur tot een uur koken. Het liefst langer, ook hier geld: hoe langer hoe beter! Ik maak deze saus meestal ’s middags al als ik lang de tijd heb. Soms staat de saus een paar uur op tot ik tevreden ben met de dikte. De laatste 15 tot 30 minuten kook ik hem zonder deksel als ik hem te vochtig vind. Breng hem ’s avonds gewoon opnieuw aan de kook en proef of hij goed op smaak is.
Kook de pasta in een ruime pan (ik gebruik hier spaghetti maar iets anders kan natuurlijk ook) en bewaar voor de zekerheid wat kookvocht. Roer op het laatst de basilicum door de saus. Giet de pasta af en doe hem terug in de pasta pan. Als je pan groot genoeg is kun je hier de hoeveelheid saus aan toevoegen die je wilt zodat je de rest van de saus kan bewaren. Voeg eventueel wat pasta water toe als het te droog is. Serveer met parmezaanse kaas.
Heb hem vorige week gemaakt, gelijk een portie ingevroren, jammie 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is leuk om te horen 🙂
LikeLike