Stoer brood zonder rijstijd

_PSA1072.jpgMijn schoonouders hebben een melk boerderij. Toen ik daar voor het eerst over de vloer kwam, ging er natuurlijk een hele andere wereld voor me open. Vooral omdat de manier van leven heel anders is dan bijvoorbeeld in de stad. Maar ook het koken gaat iets anders. Mijn schoonmoeder weet bijvoorbeeld alles van echt Hollands eten. Maar ze weet ook hoe ze bijvoorbeeld zelf karnemelk of yoghurt moet maken. Zo af en toe vertelt ze me over nieuwe of juist oude recepten die ze heeft gemaakt. Dit brood is er dus zo een. Het is, behalve lekker, ook enorm snel en makkelijk. Het bevat maar 4 ingrediënten en het maken ervan is zo snel dat je het in een uur al klaar hebt. Ben je benieuwd naar het recept? Kijk dan snel verder!_PSA1082.jpg

Dit heb je nodig:

  • 500 gr bloem
  • 1 volle tl zuiveringszout/bak soda (dit kun je kopen bij De Tuinen bijvoorbeeld)
  • 1 tl zout
  • 400 ml karnemelk (voor de mensen die dit niet lusten: nee dit proef je echt niet. Ik hou er zelf namelijk ook niet van haha)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 230 graden (15 graden lager voor een hete lucht oven). Doe de gezeefde bloem, zuiveringszout en het gewone zout in een grote kom. Schenk de karnemelk erbij en roer alles met een houten lepel of spatel snel door elkaar. Kneed het daarna nog eventueel kort door.
Leg het vrij natte flexibele deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Rol het deeg door de bloem en vorm er een vrij platte ronde bol van.
Leg het deeg op een met bloem bestoven bakplaat (die kun je eventueel eerst nog met bakpapier bekleden) en kerf er aan de bovenkant een kruis in.
Bak het brood 15 minuten op 230 graden (15 graden lager met hete lucht). Verlaag de temperatuur tot 200 graden (15 graden lager met hete lucht) en bak het brood nog 30 minuten. Het brood is gaar als het goudbruin is en hol klinkt als je er op tikt of klopt.
Eet dit bijvoorbeeld met de avocado ei salade die ik eerder maakte en wat rucola.

Eet smakelijk!

 

4 gedachten over “Stoer brood zonder rijstijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s